Velkommen - Schapendoes > Nyheder- schapendoes > J-Kuld nyheder
 
 
 
 
 

J-Kuld nyheder


2. april 2015. Hyrdeinstinktdag for j-kuldet. 7 af de 11 hvalpe deltog. På fællesbilledet, har vi forældrene Fjante og Paco på stolene i midten. Tak til J-kuldets familier for en super dejlig dag. I har gjort det godt med jeres hunde.


Her er vi så - alle 11 på stribe. Tusind tak for hjælpen til de søde kursister.

20. september - alle hvalpene har fået nye familier.

Alle hvalpene er kommet godt af sted til deres nye familier - dog lige på nær Julius, som først rejser på søndag. Det har været en kæmpe oplevelse med dette stor kuld. Bort set fra de første par uge, hvor søvn ikke rigtig var muligt, er det hele gået over al forventning. De har være super dejlige alle sammen. Nysgerrige, kontaktsøgende, kærlige og bare super charmerende. Alle tilbagemeldinger også super positive - og det til trods for, at de også kan være frække :-)

Inden de rejste fik de dog klaret en naturlig beskæring af samtlige planter på gårdspladsen.

18. september - alle forberedelser til aflevering af hvalpe er nu klaret.

Tænk .... vi har kun i morgen tilbage, hvor hele kuldet er samlet. Fredag rejse de første, så dagen i morgen med hele flokken skal nydes.

Hvalpene blev chippet i mandags og i tirsdags gik turen til dyrlægen for sundhedstjek og vaccination.

Hvalpene var bare super dygtig og der var kun stor ros til kuldet fra dyrlægen. Hvalpene havde en fest (som altid), de hyggede sig, lod sig undersøge på kryds og tværs, og til sidst lagde de sig bare til at sove. Prøv og se nogen af de dejlige billeder fra vores dyrlæge besøg.

Vi kører hundehus.

Fedt med nyt legetøj.

Jackson på bordet.

Eksemplariske hunde.

Joey underholder sig selv. Højt til oppe :-)

Skulle det være et problem?

Yes - den kender vi hjemmefra.

Julius blev lidt træt og hygger under bordet.

Joey faldt i søvn på vægten.

Jackson og J.J. tager sig en lille lur..

Det er så hyggeligt unde det bord og mellem alle de menneskeben.

Der var total ro på hjemturen - men de er også super til at være med i bilen.

13. september - Den sidste uge.

Uha i dag er hvalpe 7 uger og vi er i gang med de sidste forberedelser til at de kan overdrages til deres nye familier.

I dag er de blevet hvalpetestet, og jeg er yderst tilfreds med kuldets resultat. Der var jo selvfølgelig forskellig grad af aktivitet blandt hvalpene :-), men de forskellige familier, har jo også forskellige ønsker til deres hund. Alle hvalpene lod sig med glæde håndtere og så ikke den sociale dominans som et problem - nogen rigtig puttehoveder. Lydtesten blev lavet ved at en metalske blev slået mod et metallåg og lag ned på et betongulv. Ingen af hvalpene blev bange. Nogen løftede hovedet kort, og fortsatte så det de havde gang i. Andre drønede over og stillede sig på låget og tog skeen i munden. Jeg er meget tilfreds :-)

Det betyder så også at Janis, Jo-jo, Johnson, Zigu, J.J. Jackpot og Asta nu har får nye familier. De øvrige hvalpe venter stadig på deres nye familier.

På mandag kommer Solveig fra DKK og chip-mærker hvalpene og på tirsdag skal de vaccineres og inden længe er det igen fredag, og de første af hvalpene rejser til deres nye hjem.

Det er nu godt med lidt mad oven på sådan en hvalpetest.

I går var hvalpene så heldig, at de fik besøg af min søde kursist Kirsten, som både går til lydighed og agility-sjov med hendes skønne cairn terrier Molly. På træningsbanen, har jeg tit oplevet at hundene bliver bange for Kirstens stol, og havde derfor arrangeret med Kirsten, at hun skulle komme og besøge J-kuldet.

Hvalpene lod sig ikke påvirke af stolen, og nød Kirstens besøg. Tusind tak for hjælpen Kirsten.

9. september. Mange nye ting og oplevelser. Vi forsøger at give hvalpene så mange positive "billeder" af nye lyde og situationer som muligt.

De har været ude og køre bil - hvilket de tog i stiv arm/pote, de fleste sov under hele køreturen.

Til listen over hvad de er blevet gode til, kan vi nu også tilføje at blive beskidt ;-)

2. september. Alle har deres arbejdsopgaver.

Hvalpene er nu 5 uger og alle stortrives. Vi har efterhånden fået indarbejdet nogen faste rutiner. Mine morgenrutiner består i at lukke hvalpene ud på deres legeplads og servere deres morgenmad. VI har jo været super heldige med vejret, så hvalpene har mulighed for at være rigtig meget ude. De er super dygtige, og besørger faktisk kun udenfor - de tisser selvfølgelig på aviserne inde.

I mens jeg så fjerner brugte aviser, vasker gulve, lægger friske aviser i hvalpegården og nyvaskede aviser, ja så har hvalpene helt andre arbejdsopgaver.

Første punkt er kampen om "fortet"

Deres tunnel skal bekæmper:

Tæppet dræbes:

Det giver tørst:

Og så lidt gemmeleg:

Herefter skal alle boldene i søgekassen spredes. Når det er gjort, er det hyggetid, og så skal de ellers ind igen til nye opgaver.

I hvalpegården er der nu gjort klar med aktiveringsgenstande - specielt deres Greenmadskål med godbidder i er et kæmpe hit - skal nok hente den stor udgave inden længe:

Og så er der ro på et par timer, indtil de vågner med fornyet energi. :-)

19. august. Hvalpe tager tid - mange hvalpe tager rigtig megen tid.

Vi har måtte sande at et kuld på 11 tager noget mere tid end vi først havde forestillet os. Det har også betydet, at jeg ikke får opdateret hjemmesiden nær så ofte som jeg skulle. Vi bruger simpelthen tiden på at passe og plejer hvalpene. Men det er jo i grunden også det vigtigste.  :-)

Tiden flyver af sted. De er allerede tre uger, så bare så lækre - det er helt vildt. Det stortrives og vokser godt. De ligner nærmest små mursten med ben. Fjante er helt fantastisk, hun nyder hvalpebesøg, og smider sig gerne lige i midten, så de kommende hvalpefamilier kan nusse både hendes (nu meget slanke) mave og hvalpene samtidig.

Fødekassen blev for lille og er nu skiftet ud i en størrelse MEGA, og er lavet så de små kan trisse ud og ind af kassen. De er nemlig også begyndt at blive rigtig aktive, ikke så længe ad gangen men de kommer fint rundt. Vi har derfor også sat hvalpegården op og er begyndt renlighedstræningen. De er dygtige de små, lige så snart de vågner, tøffer de ud af kassen og ud på aviserne.

De får nu lidt mad 3 gange om dagen. Hvalpemix fra Rigtighundemad. 3 gang indput giver mindst 33 gange out-put. Hold op hvor de kan bruge aviser. Så kære hvalpefamilier medbring gerne aviser. Der er kun én ting som er bedre end én stak aviser, det er to stakke aviser :-)

De er nogen små hyggehoveder, og vi nyder at nusse og hygge med dem, speciel6t nu hvor tænderen ikke er rigtig fremme.

De bor jo i vores køkken, og reagere derfor overhovedet ikke på at ting bliver tabt, men min stemme kan efterhånden vække dem, for den betyder MAD.

Vi har fundet på navne og de er blevet indberettet til DKK - spørgsmålet er så, hvem kommer til at hedde hvad.

Hannerne:

 1. Baagegaard's Jubii Julius
 2. Baagegaard's J.J. Jackpot
 3. Baagegaard's Joey Joker
 4. Baagegaard's Joking Jamie
 5. Baagegaard's Joyfull Johnson
 6. Baagegaard's jumping Jackson

Tæverne:

 1. Baagegaard's Jelly Jazz
 2. Baggegaard's Just Jolly
 3. Baagegaard'd Jazzy Jazzlee
 4. Baagegaard's Jessie Jay
 5. Baagegaard's Janis Joplin

3. august. Endelig tid til lidt opdatering.

Hvalpene trives og vokser godt. Alle har fordoblet deres vægt, nogen ligger langt over en fordobling og alle vejer de over 700 gram. De har også næsten fået øjne alle sammen - hvilket gør dem noget så bedårende, se selv.

Der går et sted mellem 1,5 til 2 timer imellem de spiser, også om natten ;-) så vi er begyndt at overveje, om vi kan søge om barselsorlov :-). Jeg har forsøgt mig med erstatning til dem, således at de rigtig kunne blive "fedet" op til natten. Men det kan jeg simpelthen ikke finde ud af! Vi har 4 forskellige flasker, 12 forskellige slags "sut" at sætte på og lige meget hjælper det. Jeg har også prøvet er smart trick med en svamp, men alt har resulteret i at der var modermælk over alt, undtagen i maven på hvalpen. Det er jo også lige meget med den nattesøvn, når blot hvalpene tager så flot på, så væk med erstatningen til dem!

Fjante passer dem super flot, og den eneste grund til vi vælger er være så meget på er, at vi vil sikre os, at de små også får nok at spise. For her bliver der spis i lag. Lidt stressenden for det begynder at knibe med pladsen.

De er også nogen små banditter. Hvis de ikke lige kan finde en dievorte, så nupper de da bare et stykke maveskind. Stakkels Fjante har nogen store sugemærker på maven, og ikke nok med de, så tager de ikke hensyn til hendes sår fra kejsersnittet og jager gerne en pote eller to ind i den. Fjante lader sig dog ikke mærke med noget og såret ser super fint ud.

Tjek lige hende den lille sorte figther (Stine siger, at det er hende som hedder Jazzlee). Det var hende vi havde så svært ved at få rigtig gang i efter kejsersnittet, hvor hun var blevet kold. Hun er nu en af de største. Faktist llgger de alle 11 vægtmæssigt inden for 87 gram. Godt gået Fjante.

1. august. Dagens chok og en erfaring rigere!

Da jeg i går morges besluttede mig får at veje havlpene, viste det sig, at den ene han havde tabt 20 gram i løbet af natten, og bekymringen var stor. Han virkede dog på ingen måde dehydreret, sløv eller på anden måde dårlg. Jeg lavede tre kontrolvejninger og hele tiden var resultatet det samme. Så hele formiddagen fik han lov til, at die ved de bedste dievorter og vi holdt øje med, at de andre havlpe ikke skubben den væk. Det lykkedes også, at få den til at tage 10 gram på i løbet af formiddagen. Så vi fortsatte arbejdet resten af dagen. Han blev nærmest konstat overvået.

Da vi så nåede frem til atenvejningen, gik det op for os, at fjolset her (mig selv), havde noteret hans data under den forkerte hvalp. Resultatet blev at hannen med den sorte plet mellem bagbenene tog 30 gram på, på et halvt døgn. Spørg lige om han var mæt og tilfreds :-) - og jeg blev erklæret et fjols, hvilket jo er helt velfortjent. Desuden blev jeg den erfaring rigere: Lav aldrig statistik uden nattesøvn!!!

Ellers synes jeg det går godt fremad. Hvalpene har tilsammen taget 2 kg på, på 6 døgn. Halvdelen vejer nu over 500 gram og de resterende ligger lige under. Fjante har heller ikke så stort et behov og hjælp med kalkniveauet, så NU tror jeg det går fremad og der er SØVN I SIGTE :-)

Vi har lavet en ny strategi. I dagtimerne forfordeler vi de mindste af hvalpene, så det tager godt på, så kan de store buldozer-hvalpe have overtaget om natten. På den måde får alle den ønskede vægtstigning, og vi behøver ikke at være så meget på om natten.

ps. Den har begge øre. :-)

30. juli - De vokser og vokser og vi bliver mere og mere trætte :-)

Fjantes motto må bestemt være, man kan hvad man vil. Først beslutter hun sig for at være en Grand Danois og kommer med 11 hvalpe og nu har hun så besluttet sig for at blive malkeko. Hun giver bestemt godt med mælk - de små banditter har tilsammen på de første 4 døgn taget 984 gram på.

Sådan: 11 rigtige.

Der har rigtig været gang i den i nat. Dels halsede Fjante en del, og havde behov for kalk, dels er hvalpene nu blevet så store, stærke og hurtige at de, når hun hopper ind til dem, begynder at die inden hun får lagt sig. Så starter balladen, for alle vil til med det sammen. At tro, at vi bare kan flytte dem indtil hun har lagt sig, kan vi godt glemme. De er simpelthen blevet for hurtige. Så vi har udviklet en ny teknik - begge hænde ind under Fjante ved hhv forben og bagben, og så "skovler" vi hvalpene væk i et tag så hun kan komme ned og ligge. Tja og sådan gik så den nat. :-). Heldigvis er Fjante nu selv begyndt at udvikle en teknik, så hun kan komme hurtigt ned.

Der er to hvalpe under de 400 gram og resten ligger over. De mindste eller dem som har taget mindst på inden for ½ døgn (de bliver vejet 2 gange dagligt), ligger vi til de gode bagerste dievorter. Men vi skal være hurtige - specielt vores blå bulldozer han er hurtig. Hvis vi flytter ham op mellem hendes forben, stikker han bare hovedet ned under de andre hvalpe og skubber/pløjer sig af sted, indtil han er fremme ved destinationen: De bagerste dievorter. :-)

De er SÅ søde når de sover.

27. juli - Alle har det fint.

Natten er forløbet rigtig godt og her til morgen viser vægten da også, hvad hvalpene har foretaget sig. Alle med undtagelse af én har taget fint på, den ene har dog holdt vægten, hvilket er super flot, ikke mindst med sådan et stort kuld. Normalt forventer man at hvalpene starter med at tabe sig, men ikke med Fjante som mor.

Har lige været hos dyrlægen og hente kalkampuller til Fjante, som er kommet lidt i kalkunderskud - men det tror da pokker. Se dem lige ...

26. juli - Så er hvalpene her - alle 11 stk. 6 hanner og 5 tæver.

Fjante begyndet stille og roligt at blokke op i løbet af dagen. Fjante er en utrolig velafbalanceret og rolig (så længe hun ikke er på en agilitybane) hund. Vi mærkede ikke meget til hende under opblokningsfasen. Hun halse og ville bare være ved siden af os for at blive nusset.

Da væskeblæren kom kl. 17:30 var der ikke antydning af veer, så efter et par timer gik turen til dyrlægen. Vores egen dyrlæge Assens havde ikke vagt, så vi kørte til Odense Dyrehospital. En stor tak til dem for super flot arbejde.

Fjante var blokket helt op, men der var stadig ingen veer, så vi startede med et røntgen, for at se hvor mange hvalpe der var i hende. Hun var jo stor. Dyrlæge blev noget overrasket, da han så røntgenbilledet. Han for nærmest vild i antal af ben, mm. Så efter at have talt hoveder et par gange, kom han frem til at der måtte være 11 hvalpe sådan plus/minus. Det var altså et helt kunstværk det røntgenbilled :-)

Vi besluttede (det var jeg meget stemt for), at starte med medicinsk behandling, men dyrlæge var dog meget i tvivl om, og det kunne give veer nok. Problemet med så store kuld er, at livmoderen er spændt fuldstændig ud, så de ikke har mulighed for at lave tilstrækkelige sammentrækninger/veer.

Fjante fik dog behandlingen og i løbet af en lille halv time kom den først, en halv time efter nr. 2. Så vi blev sendt hjem i Fjantes trygge omgivelser. I blien på vej hjem kom nr. 3 :-)

Herefter sket er simpelthen ingen ting, så kl. 02:30 parkerede vi igen, ved Odense Dyrehospital. Da jeg ville tage Fjante ud, pressede hun og vupti - der kom nr. 4.

Hvad så nu?? Ja eftersom hun kun havde fået 1/3 af hvalpene blev det til kejsersnit - og heldigvis for det. Dyrlægen havde aldrig set så stor en livmoder, hver gren var på størrelse med en voksen mands underben. Men som han sagde det var der ikke noget at sige til, for de hvalpe manglede bestemt ikke noget. Hun ville aldrig kunne have født dem selv.

Hold op hvor var vi glade for at hun, havde født de første 4 selv. Der var simpelthen stress på da vi skulle gnubbe liv i de 7 som blev forløst ved kejsersnit. Fjante vil lidt krampe under kejsersnittet, og hun er jo bestemt 1. prioritet, så hvalpene, tog vi os af.

Fjante er en fantastisk hundemor og selv om hun selvfølgelig er træt, påvirke af bedøvelsen og kejsersnittet, har hun fra det øjeblik vi kom hjem kl, 05:30 ligget og diet, passet og ordnet sine hvalpe. Hun måtte bæres ud og tisse. Hun er heldigvis også kommet i gang med at spise - helt uden at blive dårlig.

Vi har grint lidt herhjemme, for vi har ALTID sørget for at få noteret fødselstidspunkt, vægt og kendetegn på hvalpene så vi altid har kunne kende forskel på dem. Men denne gang viste vi ikke engang fordelingen mellem kønnene da vi kom hjem :-) Og vi har været nød til at give dem en markering for at kunne kende forskel. :-D. Ja, ja så har vi også prøvet at blive overgået på det punkt.

Nu er alle hvalpene dog blevet markeret, vejet og tjekket. De ser rigtig fine ud, der er en enkelt på 275 gram, en på 296 gram og så ligger resten ellers på over 300 gram . Den største vejer 359 gram. Så tror pokker at Fjante var stor og ikke ville spise, der har slet ikke været plads.

25. juli

Så er Fjantes temperatur gået under de 37 grader. Helt præcist var den 36,9 her til morgen.
Det betyder, at hun gerne skulle gå i gang med fødslen inden for 24 timer.

Hun har stort set intet spist den sidste lille uge, og i går var appetitten helt væk. Desuden graver hun meget - det er noget, de gør op til fødslen - så vi har mange flotte hulle bag buskene i haven, samt en hel masse fint jord overalt
indendørs. Det er utroligt, hvad hun kan have i pelsen. Jeg er bare glad for, at det er så tørt udenfor, så det ikke er rent mudder vi får ind.

At Fjante er tæt på fødsel betyder rent praktisk for os, at NU skal der soves til middag , eftersom vi nok kan regne med at have en urolig og pustende hund, som vil ud hele tiden, det meste af natten.

Man kan jo også være heldig, og håbe på at hun først begynder at blokke op i morgen tidlig, så vi kan få sovet i nat .... lyder dog ikke særlig sandsynligt vel ;-)

I kan følge forløbet på Dyreadfærdsklinikkens facebookside. Man behøver ikke selv at have facebook, for at kunne læse og se de billeder vi lægger ind. Det er nemmest og hurtigst for os på den måde.

Så nu må I gerne krydse finger for, at det hele kommer til at forløbe godt og hurtig. Sidst fødte hun alle hendes 9 hvalpe på omkring 4 timer, det var fantastisk. Håber det går lige så let denne gang.

Uha det bliver spændene :-D

19. juli. Stor og mægtig.

Så er der kun små 10 dage tilbage inden hvalpene burde komme til verden. Fjante er ikke bare stor - hun er MEGA stor. I hendes sidste og første kuld fik hun jo 9 stor og flotte hvalpe, så det er spændende at se, hvor mange der er i hende denne gang. Hendes mave har en helt anden form end sidst, den buler meget ud på begge sider under ribbenene og ned efter. Vi håber bare, at hun bliver hurtigere stor denne gang.

Vi starter med at tage hendes temperatur i morgen, så vi ved, hvornår hun skal føde. Hendes normal temp. ligger på ca 38,5. I dagenen op til fødslen falder den mod de 37 grader. Når så først hendes temp. kommer under 37 skal fødslen gå i gang inden for 24 timer.

Alt er gjort klar. Aviserne samlet, tæpperne vasket, fødekassen sat op. Jeg mangler dog, at få hentet lidt modremælkserstatning og et par sutteflasker i tilfælde af at nogen, af hvalpene får behov for lidt hjælp/tilskud. Det plejer dog altid at ende med, at det er Fjante som får det blandet i sit foder.

Fjante skal føde sine hvalpe i vores dejlige kølige køkken - vi skønner det bliver alt for varmt på førstesalen, så vi har købt en lille rumdeler, så hun kan være lidt mere i afskærmet.

11. juli. De sidste forberedelser.

Mens vi har været på en lille uges dejlig ferie på Rømø, har Fjante været hjemme hos vores søn. Hun er ved at være stor og har det varmt, så hun har nydt at være her i hendes vante omgivelser  - det er godt med en gammel bondegård, hvor det altid er muligt at finde et køligt sted.

Hold da op hvor maven var vokset på den uge, vi kunne rigtig se at der var sket noget.

Der er nu 2½ uge til forventet fødsel, og jeg har lavet de sidste forberedelser. Ormekuren er givet, maven er klippet fri for pels (så de små nemmere kan komme til dievorterne) og så har jeg tyndet ud i hendes pels. Hun havde det alt for varmt, og det er tydeligt at hun nyder, at der nu kommer lidt mere luft op under pelsen.

Se lige hvor hun ligge og hygger sig og viser sin fine mave frem.

27. juni. Den er god nok FJANTE ER MED HVALPE. Hun er blevet stille, indadvendt og har fået en flot lille mave. Inden længe har vi igen glæden af at få et dejligt kuld i huset. Det kan da kun blive en skøn sommer. Prøv lige og se billedet nedenfor af sidste kuld.

Fjante og Paco er blevet parret - og det op til flere gange. De er simpelthen et tekstbog eksempel på, hvordan det skal gøres. Søndag aften gik Fjante og jeg gennem døren til haven kl 19:59, kl 20:00 hang hundene sammen og kl. 20:20 sad Fjante igen i bilen. Sådan!!

De er glade for hinanden de to hunde. I går efter parringen, lå de lige så fint på græsse ved siden af hinanden og hyggede og blev nusset lidt. Der er absolut ingen stress og fustrationer. Skønt.

Lige om lidt kører Fjante og jeg endnu en tur ud til Paco, det bliver sikkert sidste parring, og så er der bare tilbage og vente og vente og vente. Det bliver ikke nemt ;-)

 
 
 
 
Baagegaard v/ Pia Graff